Caravana Profilaxiei – Ed. X-a – 9 Noiembrie 2018 – Comunicat si galerie foto

Caravana Profilaxiei – Ed. X-a – 9 Noiembrie 2018 – Comunicat si galerie foto

12 noiembrie 2018 0 By admin

Peste 40.000 de persoane au beneficiat de consultaţii privind sănătatea orală pe parcursul a celor 10 ediţii ale Caravanei Profilaxiei!

 

În Iaşi şi judeţul Iaşi s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii cea de-a X-a Ediţie a „Caravanei Profilaxiei”, proiect care a condus la update-ul screening-ului populaţional în mediul urban şi rural, precum şi la punerea în evidenţă a istoricului Medicinii Dentare şcolare şi studenţeşti din 1949 şi până în prezent.

De la prima ediţie şi până în prezent, peste 40.000 de persoane din Iaşi dar şi din localităţi din mediul rural, au beneficiat de serviciile oferite cu ocazia Caravanei Profilaxiei: consultaţii gratuite, informare, promovare şi distribuire gratuită a produselor de profilaxie.

Totodată s-a concretizat a se derula noi proiecte de tip Start-up Nation care vor avea ca scop crearea condiţiilor pentru absolvenţii Facultăţii de Medicină Dentară promoţia 2018, pentru înfiinţarea de cabinete în mediul urban şi rural, cu sprijinul companiilor de consultanţă şi a băncilor.

„Este un proiect pentru care ne-am dorit continuitate. Am reuşit să derulăm ediţii care au crescut de la an la an, realizând astfel anual un program de screening al sănătăţii orale a populaţiei  din oraşul şi judeţul Iaşi. „Caravana Profilaxiei” este un proiect important nu doar pentru că ne ajută să facem o radiografie a stării de sănătate orală a populaţiei din  zonă, ci şi pentru că a adus împreună actorii care pot contribui la dezvoltarea de programe necesare rezolvării problemelor de sănătate orală  pe care le-am identificat pe parcursul acestor 10 ani de caravană. Drept dovadă, prezenţa la ediţia de anul acesta, nu doar a specialiştilor în Medicină Dentară, ci şi a reprezentanţilor instituţiilor locale implicate în implementarea unor proiecte  propuse şi promovate de echipa noastră”, a declarat Prof. Univ Dr. Norina Forna, coordonatorul „Caravanei Profilaxiei”, Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi, Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, Preşedintele Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie, Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi.

Ediţia jubiliară din 2018 a adus în dezbatere şi o problemă actuală – Programe de Profilaxie în Medicina Dentară, pliate pe o temă generoasă, care aduce la zi eforturile de până acum în evaluarea, educaţia sanitară şi conştientizarea populaţiei pentru o aplicare corectă a tehnicilor necesare prevenirii afecţiunilor orale.

Programul derulat a prezentat o primă componentă care s-a adresat mediului rural, privind înfiinţarea unui Centru de asistenţă medico-socială, precum şi prin iniţierea unui proiect intitulat Med _DentAntreprenor care vizează înfiinţarea de noi cabinete dentare pentru absolvenţii din 2018 ai Facultăţii de Medicină Dentară Iaşi.  

Aceasta primă parte a acţiunii, care s-a derulat la hotelul Ramada, a avut ca invitaţi, principalii actori implicaţi în realizarea acestor proiecte: preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, inginer Maricel Popa, preşedintele Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr Liviu Stafie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi reprezentată prin jurist Adnana Raţă, directorul firmei de consultanţă Truman în domeniul accesării fondurilor europene necesare înfiinţării de cabinete dentare, reprezentanţi ai băncilor Transilvania şi Banca Română de Dezvoltare Iaşi, absolvenţi ai promoţiei 2018 ai Facultăţii de Medicină Dentară care au depus jurământul ca membru în Colegiul Medicilor Dentişti, cadre didactice ale Facultăţii de Medicină Dentară, precum şi membri ai Colegiului Medicilor Dentişi din Iaşi.

A doua secţiune a acţiunii, după conferinţa de presă care a avut loc în Sala mare a Primăriei, s-a adresat mediului urban, având un subiect susţinut de către Primăria Iaşi, cu sprijinul Primarului Municipiului Iaşi, inginer Mihai Chirica, a Viceprimarului, inginer Mihai Botez şi a Direcţiei de Asistenţă Socială, reprezentată prin Directorul executiv, inginer Luminiţa Munteanu, şi anume, aducerea  cabinetelor de Medicină Dentară şcolare şi cele studenţeşti la parametrii europeni, după 40 de ani de funcţionare, continuarea dotărilor necesare şi înfiinţarea  unui Centru de asistenţă medico-socială în vederea reabilitării orale şi generale.

„Este evident faptul că eforturile specialiştilor în Medicină Dentară din Iaşi în organizarea continuuă a acestui program de profilaxie, au avut efecte. Dacă îmi amintesc bine, primele discuţii privind revigorarea medicinei şcolare dentare, au avut loc în cadrul unei astfel de conferinţe. Ulterior s-au transformat într-un proiect care a devenit realitate. În prezent, avem cabinete de Medicină Dentare reabilitate în mai multe şcoli din Iaşi, dar şi în campusul studenţesc. Vom susţine în continuare dezvoltarea acestui program şi felicit organizatorii Caravanei Profilaxiei pentru eforturile susţinute necesare organizării fiecărei ediţii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Vom fi în continuare promotorii iniţiativelor şi proiectelor care vor conduce la dezvoltarea Medicinei Dentare ieşene. Avem specialişti şi avem capacitatea de a gândi strategii de lucru astfel încât să ne aliniem direcţiilor internaţionale privind profilaxia şi terapia în domeniul sănătăţii orale”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Norina Forna, principalul organizator al „Caravanei Profilaxiei”.

De subliniat că şi la ediţia de anul acesta, „Caravana Profilaxiei” a avut puncte de lucru în oraş (Podu Roşu, Tătăraşi, Parcul Teatrului Naţional) şi în judeţ (comunele Bălţaţi, Popeşti, Scobinţi). La acestea, persoanele interesate au putut beneficia de consultaţii gratuite ale stării de sănătate orală, informare, promovare şi distribuire gratuită a produselor de profilaxie. În perioada celor 10 ani de derulare a acţiunii, au fost distribuite gratuit peste 200.000 de produse de profilaxie orală.

Un alt proiect generos a constat într-un număr  de peste 1500 implante aplicate gratis populaţiei cu edentaţii şi complicaţii ale acesteia.

Dezbaterile legate de screening-ul stării de sănătate şi generală a însemnat o prezentare a dinamicii acestor afecţiuni.

În privinţa patologiei generale, în anul 2018 s-a constatat o scădere a acesteia, de la 50,2%, în anul 2017, la 47,4%.

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale populaţiei adulte, cea cardiovasculară, a înregistrat o tendinţă de scădere, de la 31% în 2017, la 20,4% în 2018. Acelaşi trend se observă şi pentru afecţiunile hepatice, unde a fost constatată scăderea prevalenţei de la 10,7% în 2017, la 3,9% în 2018. În schimb, diabetul zaharat a înregistrat creşteri ale valorilor, de la 9,6% în 2017, la 12,5% în 2018.

Rezultatele screening-ul stării de sănătate orală se prezintă astfel:

-Leziunile odontale au înregistrat creşteri faţă de 2017, de la 78,2% la 80,9%;

Leziunile parodontale au cunoscut o scădere, de la 45,4% în 2017, la 35,1% în 2018;

-O tendinţă de creştere a valorilor de la 25,8% la 33,6% a fost semnalată şi pentru  resturile radiculare;

În ceea ce priveşte patologia locală protetică, se observă următoarele:

-Cazurile de edentaţie unidentară (pierderea unui singur dinte) sunt crescute faţă de anul 2017, de la 8,9% la 13,8%;

– Cazurile de edentaţie parţială redusă au scăzut faţă de anul precedent, de la 27,7% la 24,3%;

-Cazurile de edentaţie întinsă (pierderea mai multor dinţi) se situează în 2018 la 14,5%, valoare mai scăzută decât în 2017, când s-a înregistrat 19,9%;

-Cazurile de edentaţie subtotală au scăzut de la 2,6% la 1,6% , iar cele de edentaţie totală, au înregistrat aceeaşi tendinţă de scădere, de la 3% la 2,6%.

În ceea ce priveşte tratamentul edentaţiei, se constată că 51,4% dintre subiecţii care au participat la screening consideră că acesta nu este necesar.

În privinţa utilizării produselor de igienă orală, pasta de dinţi este produsul utilizat cel mai frecvent, de 99,3% dintre cei participanţi din mediul urban, respectiv,  98,2% din mediul rural.

-Apa de gură este utilizată doar de 42,1%, procentul fiind mai mic decât cel constatat în 2017, de 53,5%; aceeaşi tendinţă de scădere se observă şi pentru utilizarea firului interdentar, de la 23,2% la 15,8%.

-În anul 2018, majoritatea persoanelor, 52,7%,  realizează câte 2 igienizări pe zi, ceea ce reprezintă un fapt îmbucurător; procentul celor care realizează igiena orală o singură dată pe zi este de 16,1%, iar 5,3% este procentul celor care au declarat o igienizare doar ocazional.

-În ceea ce priveşte înlocuirea periuţei dentare, aceasta se realizează cel mai frecvent de 2,3 sau 4 ori pe an. Un fapt pozitiv este reprezentat de faptul că  procentajul de ieşeni care îşi înlocuiesc periuţa doar o dată pe an este redus, de numai 3,2%.

În anul 2018, 29,3% dintre pacienţi declară că se prezintă la medicul stomatolog doar în situaţii de urgenţă, iar ponderea celor care îşi fac controale periodice este de 32,4%.

Dezbaterile legate de necesitatea înfiinţării de noi cabinete dentare atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, au avut ca punct de plecare următoarele date statistice privind numărul populaţiei din judeţul Iaşi, 919.049 şi numărul de medici dentişti, 1272, ceea ce reprezintă un raport de 722 locuitori la 1 medic dentist. Dintre aceştia, doar 510 sunt medici specialişti de Chirurgie orală, Chirurgie Maxilo-facială, Protetică dentară, Parodontologie şi Endodonţie. Numărul cabinetelor dentare care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate este redus, de 241, dintr-un  total de 548.

În ceea ce priveşte Cabinetele de Medicină dentară şcolară şi studenţeşti,  situaţia este următoarea: din cele 23 cabinete existente în şcoli, doar 19 sunt funcţionale, cu un număr de 26 medici angajaţi şi 13 asistente medicale. În campusul universitar “Tudor Vladimirescu” funcţionează 3 cabinete dentare cu 6 medici dentişti. Dotările existente în aceste cabinete erau depăşite fizic şi moral, datând din anul 1949.

Este meritul Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi, prin Preşedintele, Prof. Univ. Dr. Norina Forna, să convingă Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi de necesitatea achiziţionării a 19 unituri dentare noi şi sterilizatoare, urmând ca într-o etapă ulterioară  să fie modernizate alte 4 cabinete. Totodată, la aceasta dezbatere  a fost discutată şi necesitatea înfiinţării a 7 cabinete dentare în şcolile cu un număr de peste 1000 de copii, precum şi înlocuirea instrumentarului existent care are un grad avansat de uzură.

În concluzie, considerăm că această Ediţie Jubiliară, a X-a, a Caravanei Profilaxiei reprezintă un succes real al promovării şi conştientizării asupra necesităţii îmbunătăţirii stării de sănătate orală, în corelaţie şi cu campania din 2018 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii intitulată “Think Mouth, Think Health”, totalizând un număr de peste 40.000 de persoane care au beneficiat de consultaţii privind sănătatea orală pe parcursul celor 10 ediţii ale Caravanei Profilaxiei şi a unui  număr de 200.000 de produse de igienă orală distribuite gratuit.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”CaravanaX”]