Prima Conferinţă a Decanilor Francofoni  – Iaşi, 23 – 25 octombrie 2012

Prima Conferinţă a Decanilor Francofoni – Iaşi, 23 – 25 octombrie 2012

15 noiembrie 2012 0 By admin

Conferita Decanilor FrancofoniPrima Conferinţă a Decanilor Francofoni ai Facultăţilor de Medicină Dentară şi a Academiei Naţionale Franceze de Chirurgie Dento-Alveolară, desfăşurată la Iaşi în perioada 23 – 25 octombrie 2012 a constituit un eveniment de marcă, incontestabil, pe linia armonizării curriculare pentru un învăţământ medical dentar de excelenţă. Manifestarea ştiinţifică francofonă, având ca Preşedinte pe Prof. Univ. Dr. Norina Consuela Forna, Decan al Facultăţii de Medicină Dentară, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, s-a derulat sub egida Academiei Române, reprezentată prin Prof. Univ. Dr. Constantin Ionescu – Târgovişte. Tema generică a evenimentului, intitulată „Management contemporain d’un enseignement d’excellence et de l’harmonisation curriculaire des Facultés de Médecine Dentaire de Roumanie et Francophones„, a suscitat interesul tuturor participanţilor, un impact deosebit avându-l asupra studenţilor de linie francofonă, parteneri activi ai procesului didactic din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Deschiderea evenimentului ştiinţific s-a bucurat de privilegiul prezenţei Ambasadorului Franţei, Excelenţa Sa Domnul Philippe Gustin, a reprezentanţilor Academiei Naţionale Franceze de Chirurgie Dento-Alveolară precum şi a oficialităţilor municipale ieşene, Prefect Dl. Ing. Romeo Olteanu şi Primar Dl. Ec. Gheorghe Nichita.

Conferinta Decanilor

Prin intermediul unui sistem de videoconferinţă, reprezentantul Agenţiei Naţionale Francofone (AUF) a subliniat importanţa implicării organismului pe care îl reprezintă în reuşita aducerii pentru prima dată pe tărâm românesc a Decanilor Francofoni, a Academiei Naţionale Franceze de Chirurgie Dentară, a Academiei Române şi a Ambasadelor ţărilor francofone reunite în acelaşi cadru. 

Mesajul Domnului Academician Profesor Univ. Dr. Constantin Ionescu – Târgovişte a evidenţiat importanţa francofoniei în evoluţia învăţământului medical românesc şi valoarea legăturilor de colaborare cu Academia Naţionala Franceză de Chirurgie Dentară.

Confederaţia Internaţională Decanilor de Expresie Total sau Parţial Franceză (CID-CDF) a fost reprezentată de Profesor Univ. Dr. Rifki Chouaib, Vice Decan, Facultatea de Medicină Dentară Casablanca, Maroc, care a prezentat principiile generale ce guvernează învăţământul francofon, cu detalierea aspectelor curriculare ale învăţământului medical dentar ce se derulează la Casablanca, având un rol esenţial în managementul de armonizare a curriculelor în spaţiul francofon în vederea derulării unui învăţământ performant.

Descarca articolul complet